Met passie naar Pasen
In de komende (lijdens)tijd werken we vanuit ons hart, dus met passie naar Pasen aan de hand van de 7 werken van barmhartigheid. Zie Mattheüs 25 : 35. Er staan 7 glazen die dit weergeven. De kleur paars is de liturgische kleur voor deze tijd, de kleur van reflectie en gedenken. De tulpen symboliseren gebed. Om het hart van takken van de treurwilg is hedera gewikkeld, als teken van God’s trouw en de trouw naar elkaar toe. De buxus is een directe verwijzing naar Palmzondag, de intocht in Jeruzalem.
De Veertigdagentijd:
Tweede zondag in de Veertigdagentijd ’t Kerkje: 28 februari 2021
Aan de hand van het thema voor de 40-dagentijd ‘Met passie naar Pasen’, en de aandacht voor de Zeven Werken van Barmhartigheid, is de symbolische schikking gebaseerd op ‘De dorstigen laven’ (Mattheüs 25:35).
Bijbelteksten voor deze zondag:
– Mattheüs 24 verzen 31-40
– Filippenzen 4 verzen: 4, 8 en 9
– Mattheüs 25 vers 35: ‘Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken’.
Uitleg bij de symbolische bloemschikking voor deze zondag
Een ander te drinken geven, letterlijk ‘water’ of van ‘het levende water’. Daarbij werken we vanuit ons hart, ook te zien op de achtergrond van de schikking.
In deze schikking is plaats gemaakt voor 7 glazen gevuld met water waarin de bloemen, zgn. nagels, van de blauwe hyacint drijven. De blauwe kleur verwijst naar het spirituele, de verbinding tussen hemel en aarde.
Blauw symboliseert ook vertrouwen, wijsheid en geloof.
In de christelijke traditie is de betekenis van de hyacint geluk en liefde.
Voor de boomstammetjes van de Taxusboom liggen twee snoeren ‘nagels’ van de hyacint: de tweede zondag in de 40-dagentijd (Tweede Werk van Barmhartigheid.
Symbolische betekenis Taxus Baccata: de altijd groene naaldboom. Staat symbool voor onsterfelijkheid, het eeuwige leven en verbinding tussen dood en leven. Bomen op aarde symboliseren veel: de longen van de aarde, als banden tussen hemel en aarde, vruchtbaarheid en wederopstanding.
Derde zondag in de Veertigdagentijd ’t Kerkje: 7 maart 2021
Aan de hand van het thema voor de 40-dagentijd ‘Met passie naar Pasen’, en de aandacht voor de Zeven Werken van Barmhartigheid, is de symbolische schikking voor deze zondag gebaseerd op het derde Werk van Barmhartigheid:
‘De vreemdeling onderdak bieden’ (Mattheüs 25:35).
Bijbellezing voor deze zondag: Mattheüs 25: 31-41.
Uitleg bij de symbolische bloemschikking
Er is moed voor nodig om een vreemde echt welkom te heten. Je kent elkaar niet…dat vraagt belangstelling en aandacht voor elkaar. Verhalen over mensen onderweg treffen we ook aan in de Bijbel. In Mattheüs 25 spreekt Jezus over zijn ontmoeting met twee mannen. Hij was onderweg van Jeruzalem naar Emmaüs, het was al donker geworden. De mannen nodigen hem uit bij hen gezamenlijk de maaltijd te gebruiken: ‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op’.
In de Bijbel vinden we volop verhalen over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de werken van barmhartigheid. Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid en een thuis.
Als uitdrukking hiervan is in de symbolische schikking, naast de 7 boomstammetjes en de 7 glazen gevuld met stenen en water, gebruik gemaakt van ‘vogelnestjes’. Een blad van de schoenlappersplant dient als dak en als bescherming tegen regen en wind. Beiden als symbool van zorgen voor veiligheid en een ‘thuis’.
Aan de glazen hangen kleine flesjes met een paars bloemetje, een viooltje. Als symbool van nederigheid: het bloemetje mag schuilen in geborgenheid on der het dak (een blad van de schoenlappersplant).
Ook bij dit werk van barmhartigheid “de vreemdeling onderdak bieden” werken we vanuit ons hart. Een groot hart is te zien op de achtergrond van de symbolische bloemschikking.
Symboliek schikking
Viooltje:
in de iconografie als symbool van nederigheid, zinnebeeld van verborgen schoonheid en deugd. De blauw-paarse kleur staat ook voor rouw en duurzaamheid en daarmee als symbool van de liefde.
Schoenlappersplant of
Bergenia Cordifolia:
behoud in de winter zijn groene bladeren. Betekenis: kracht en is een symbool voor Gods’ bescherming van de mens. Taxus Baccata: de stammetjes van een tak van de Taxus. Een altijd groenblijvende naaldboom. Staat symbool voor onsterfelijkheid, het eeuwige leven en verbinding tussen dood en leven.
Vijfde zondag in de Veertigdagentijd ’t Kerkje: 21 maart 2021
Aan de hand van het thema voor de 40-dagentijd ‘Met passie naar Pasen’, en de aandacht voor de Zeven Werken van Barmhartigheid, is de symbolische schikking voor deze zondag gebaseerd op:
‘De hongerige te eten geven’ het eerste Werk van Barmhartigheid (Mattheüs 25:35).
Bijbellezing voor deze zondag volgens PKN rooster (basis voor de schikking) Mattheüs 25:31-41
Uitleg
De hongerige te eten geven wordt ook wel de eerste van de ‘lichamelijke werken’ genoemd en daarmee is al veel gezegd. Wat heb je als mens nodig om in de basale behoeften, het zorgen voor je lichaam, te voorzien? Allereerst: dat je te eten hebt. Je zou je kunnen afvragen of het, meer dan een werk van barmhartigheid, niet een plicht is om mee te helpen/te zorgen dat ieder mens voldoende te eten en te drinken heeft. Voedsel is de basis van ons bestaan, het delen van voedsel de basis van onze samenleving. Door heel de Bijbel heen is dat de grondtoon: een mens heeft recht op eten, op brood. Brood om te leven, brood om te delen.
Opbouw symbolische bloemschikking
Als uitdrukking hiervan is in de symbolische schikking, naast de 7 boomstammetjes en de 7 glazen, gebruik gemaakt van ‘korenaren en ontkiemde bonen’.
Ook bij dit werk van barmhartigheid “de hongerige te eten geven” werken we vanuit ons hart. Een groot hart is te zien op de achtergrond van de symbolische bloemschikking. De ontkiemde, voedzame bonen staan midden in het door de 7 glazen en 7 stammetjes gevormde hart.
Symboliek
Korenaren: met de halm van het graan wordt de korenaar, met de bloeiwijze aren, aangeduid. Al in een ver verleden was koren een symbool van hoop op een leven na de dood. In de christelijke symboliek diende het brood, met als belangrijke grondstof graan, ook als geestelijk voedsel. Taxus stammetjes (Taxus Baccata): de altijd groenblijvende naaldboom is een symbool voor onsterfelijkheid, het eeuwige leven en als verbinding tussen dood en leven.
Stille week:
2 april 2021: Goede Vrijdag
Korte uitleg:
Sobere schikking met anemonen (bloeddruppels van christus) geschikt met takjes jong groen (nieuw leven), als boodschap ‘vertrouwen’, op zwarte ondergrond (dood, verdriet), een kruis(je) en tenslotte de taxus stammetjes als verbinding tussen dood naar leven (in alle schikkingen gedurende de gehele 40-dagen tijd toegepast).
4 april 2021: Pasen
Symbolisch bloemstuk voor de paasmorgen.
Een ‘Paastuin’ met bloeiende witte en gele bloemen,
passend voor de Paasdienst 2021.